tirsdag 25. februar 2014

Kongeørn i Meråker

Så var tiden kommet for å ta en fototur i kamuflasjen til Svein Wik i Meådalen i Meråker. Hadde håpet på masse snø og vind, men snøen er fortsatt nesten fraværende. Derimot har det blåst i trøndelag i snart to måneder, og det var kraftige vindkast også nå. Vi gikk i kamuflasjen i mørket med hodelykter for ikke å skremme eventuelt ørn som sitter i nærheten av kamuflasjen. Når det lysnet var det en fantastisk utsikt fra fotogluggene mot Roltdalen.Her er det også snø, men ikke så mye som vi er vant til. Sprørsmålet var om kongeørna ville komme på den døde reven vi hadde lagt ut kvelden før, og eventuelt ville den komme i fotolys? Timene blir ofte lange når en venter på nye opplevelser.

Ørneparet fløy over oss tidlig på morgenen uten at de viste interesse for å komme ned på den døde reven. Senere på dagen observerte vi ørneparet som parret seg i en berghammer på lang avstand delvis skjult bak noen graner. Nå var lyset greit nok, men andre stunder tildels dårlig.  Plutselig hadde vi ørneparet i lufta rett over oss, og den ene lander bare femten meter på skrå foran kamuflasjen. Vi tør ikke stille linsene mot den da de er svært sky ovenfor brå bevegelser. Etter en stund flyr den, og vi skal ikke se de mere før klokka fire på ettermidagen. Da kommer de ene ørna rett inn på den utlagte reven for å få seg et måltid. Har opplevd dette før, men de store majestetiske fuglene blir en aldri lei av å oppleve igjen. Vi har ikke det beste fotolyset, men det gikk på 1600 iso.
Her er noen bilder fra ørnas besøk.


Må studere reven litt før måltidet.
Kraftig fugl kongeørna når den griper tak i reven.


Bærer navnet sitt med rette kongeørna, dette er virkelig en konge i høyfjellet.


Mye reveull som skal bort før kjøttet blir lilgjengelig.
Fælt som ulla kan sette seg fast i ørnegapet. Her prøver den å gni og riste av seg ulla.


Litt kekking hører med til opplevelsen med å observere ørna. Lyden høres på lang avstand selv i kraftig vind.

2 kommentarer:

  1. Meget bra dette, Per! Historien minner for øvrig om det oppholdet jeg hadde samme sted. Mange timer uten at noe skjedde, obs av parring og så til slutt ørn på bakken. En topp opplevelse med denne majesteten, uansett!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Terje, og jeg husker godt da dere var der med parring i tørrgadden. Som du sier er dette en majestet.

      Slett